Proiecte de comunicare

 

România - 10 ani în Uniunea Europeană

La 1 ianuarie 2017 s-au împlinit 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Acest moment aniversar a creat Institutului European din România (IER) oportunitatea de a pregăti și prezenta publicului un document sintetic despre principalele beneficii ale integrării României în spațiul comunitar. Raportul cu tema „România – 10 ani în Uniunea Europeană”, elaborat de către echipa Biroului Studii și Analize, în coordonarea dnei Gabriela Drăgan, director general al IER, prezintă un scurt istoric al drumului către aderare, contextul regional actual și evoluția percepțiilor cetățenilor români cu privire la apartenența la UE, principalele beneficii sectoriale, precum și câteva considerații legate de viitorul construcției europene.

Totodată, pe parcursul acestui an, IER și CIED București au organizat o serie de evenimente dedicate momentului aniversar #10RO@UE.

 

Evenimente de comunicare organizate de IER


Prezentarea Raportului România - 10 ani în UE în cadrul unor evenimente de comunicare, cu participarea IER

Raportul a fost promovat/diseminat și în cadrul evenimentelor organizate de IER, atât cele incluse în campania de pregătire a Președinției române a Consiliului UE, cât și cele desfășurate în afara acestui proiect de comunicare, precum și în cadrul unor evenimente organizate de colaboratori și/sau parteneri instituționali - de ex. seminar „Dinamici politice în UE” (IDR, 4 iulie 2017), conferința  „Uniunea Europeană: mai puternică decât ieri” (RCE, 6-7 iulie 2017), Programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” în România (BIPE, 19-20 octombrie 2017), „Academia Europeană pentru Tineri Lideri Politici” (CRPE, 3-5 noiembrie 2017) ș.a.

De asemenea, Raportul a fost transmis în teritoriu, către cele 42 de Prefecturi, în vederea diseminării acestuia la nivelul fiecărui județ.


Prezentarea Raportului România - 10 ani în UE în media


Preluări ale Raportului România - 10 ani în UE pe rețelele Social media

Raportul a fost publicat pe pagina web a IER și în rețeaua social media Facebook în 26 aprilie 2017. De la această dată peste 9.000 de persoane au văzut postarea pe FB, fiind efectuate aproximativ 80 de redistribuiri (partajări/share):

Precum și pe paginile persoanelor interesate de tematica afacerilor europene.

 


 

Pregătirea Președinției române a Consiliului UE din sem. I 2019

Pentru identificarea priorităților care ar putea fi incluse în agendă pe perioada mandatului României în exercitarea Președinției Consiliului UE (sem. I 2019), Unitatea de pregătire a Președinției Consiliului UE din cadrul Secretariatului General al Guvernului (din 2017, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) a demarat în luna noiembrie 2016 o campanie de dezbateri publice.

Institutul European din România (IER) este parte a acestui proiect de comunicare publică prin organizarea de dezbateri și/sau alte evenimente de comunicare, în parteneriat cu ministerele și alte instituții de specialitate. Evenimentele organizate de IER în cadrul acestei campanii au formate diferite (conferințe, dezbateri, World Cafe-uri ș.a.) și se adresează unor grupuri țintă variate (administrație publică, mediul academic și de cercetare, mediul de afaceri, instituții de învățământ mediu și superior, organizații non-guvernamentale etc.).


Evenimente organizate în anul 2017


Evenimente organizate în anul 2016


 

Perspective europene

În perioada septembrie 2012 – iulie 2013, IER a derulat un proiect de asistenţă tehnică pentru organizarea a zece dezbateri în seria de mese rotunde lunare „Perspective europene”, precum şi a două conferinţe cu participare internaţională, în cadrul unui contract de prestări servicii pentru Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Pentru mai multe detalii despre evenimentele organizate în cadrul acestui proiect click aici.

 


 

România - Franţa: împreună în Europa

Seria de conferinţe „România - Franţa: împreună în Europa”,  proiect realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei în România se numără astăzi printre proiectele de succes ale IER. Conferinţele publice lansate în primăvara anului 2007 pentru a marca aderarea României la UE şi aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma au avut ca scop principal analizarea unor teme europene importante atât pentru Uniunea Europeană, în ansamblul ei, cât şi în particular pentru cele două ţări, contribuind astfel la mai buna înţelegere a politicilor comunitare, a evoluţiilor în plan instituţional, precum şi la consolidarea relaţiei bilaterale dintre cele două state membre, în domeniul afacerilor europene.

În cadrul celor 31 de conferinţe organizate în perioada 2007 – 2011, personalităţi politice şi înalţi responsabili din cadrul administraţiei franceze au propus spre dezbatere subiecte aflate pe agenda comunitară, de exemplu: politica socială, reforma teritorială, reforma bugetară, politica de apărare, multilingvismul şi francofonia, protecţia mediului, agricultura, reforma instituţională ş.a.m.d.

Pentru mai multe detalii despre evenimentele organizate în cadrul acestui proiect click aici.  

 


 

Politicile României

Ciclul de dezbateri „Politicile Romaniei”, lansat de Institutul European din România în anul 2008, îşi propune ca obiectiv aducerea în prim planul agendei publice a temelor abordate în seria de studii realizate în cadrul proiectului de studii de strategie şi politici – SPOS.